Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ξάνθης

Γραμματεία Νόμου Ξάνθης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ)

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Καταγγελία για την απόλυση απο ΕΑΣ Ξάνθης


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση από την διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης της εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας.
Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε την τρομοκρατία στην ΣΕΚΑΠ από το νέο ιδιοκτήτη για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με την απειλή της απόλυσης. Τώρα έχουμε αντίστοιχο ζήτημα και στην ΕΑΣ Ξάνθης.
Αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, πατώντας στην απειλή της ανεργίας, όταν στην χώρα υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Οι επιδιώξεις τους πρέπει να βρίσκουν απέναντί τους ενωμένους τους εργαζόμενους κι αποφασισμένους να τους αντιπαλέψουν.
Καλούμε το Σωματείο των εργαζομένων, τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Ξάνθης να παλέψουν αποφασιστικά για να μην περάσει η εκδικητική απόλυση. Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις να αναγκάσουν την διοίκηση της ΕΑΣ να πάρει πίσω την απόλυση.
Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη. Με ταξική αλληλεγγύη να βάλουμε μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική. Κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ευρωπαϊκή Ένωση μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Με ταξική ενότητα θα δώσουμε απάντηση.
Κανένας μόνος του στην κρίση. Όλοι για έναν κι ένας για όλους!

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου

Κυριακή 30 Μάρτη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μαχητική πορεία στις γειτονιές της Ξάνθης ολοκληρώθηκε η μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Γραμματείες Ξάνθης του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση μίλησε από τη Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ ο Κώστας Βογιατζής ο οποίος αφού ανάλυσε τα αντιλαϊκά μέτρα ανέδειξε τη σημασία της επιτυχίας της Γενικής Απεργίας της 9ης Απρίλη.
Στην ομιλία του τόνισε: «Η διέξοδος των εργαζομένων βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά αυτής της πολιτικής, αυτής της οικονομίας. Βρίσκεται στην κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους ως κινήτρου παραγωγής, εργατικό έλεγχο των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, στην εργατική λαϊκή εξουσία. Σε αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης κίνητρο της παραγωγής θα είναι πια ο εργαζόμενος άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του. Αυτός είναι ο δρόμος για τον οποίο αξίζει να παλέψουμε, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ξεκινώντας από σήμερα, απαιτώντας όχι απλά να μην επιδεινωθεί η κατάστασή μας διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών μας οργανώνουμε την πάλη μας προς αυτόν τον μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο από κάθε μετερίζι. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ν. Ξάνθης, όλους τους εργαζόμενους σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, μπροστά στην απεργία της 9ης Απρίλη, μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30΄ στην Κεντρική Πλατεία.



Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ  

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για τους ανέργους

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΗ στις 6:30΄μ.μ. πλατεία Ελευθερίας

Συνάδελφοι  άνεργοι  η  πρωτοβουλία  των  ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ που  πραγματοποίησαν  το συλλαλητήριο  στις  6/3/2014  για  τα  καυτά  προβλήματα  των  ανέργων    συνεχίζεται. Κόντρα  στο  χτύπημα  της  κρατικής  καταστολής της πορείας στην Αθήνα,  κόντρα  στην  προσπάθεια  της κυβέρνησης  να  μας  μετατρέψει  σε  απαθείς  θεατές  της  βαρβαρότητας  που  ζούμε.
Συνάδελφοι, έχει τσακίσει η ανεργία μια σειρά κλάδους σε  τέτοιο  βαθμό  που  δεν  υπάρχει  προηγούμενο.  Οι  επιπτώσεις  είναι  πολλές  και τεράστιες  και  για  μας  και  για  τις  οικογένειές  μας.  Η  συντριπτική  πλειοψηφία  των συναδέλφων  μας  παραμένουν  άνεργοι  χωρίς  να  “σταυρώνουν”  μεροκάματο  για  μεγάλο χρονικά διάστημα. Ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό  και  φάρμακα,  χωρίς  καμία  βοήθεια.  Αρκετοί  χωρίς  ρεύμα,  αλλά  και  χωρίς πρόσβαση  στα  βασικά  διατροφικά  προϊόντα,  πετρέλαιο.  Άλλοι  κινδυνεύουν  από πλειστηριασμούς  και  άλλοι  από  τον  κίνδυνο  της  έξωσης  από  το  σπίτι  λόγο  των  οφειλών. Πολλοί αναγκάζονται να ξενιτευτούν στο εξωτερικό για λίγους μήνες ακόμα κι ανασφάλιστοι.
Την ίδια  στιγμή η κυβέρνηση με την πολιτική της επιβάλει φόρους και χαράτσια, πληρωμές  παντού,  συνταγογράφηση  και  ευρώ,  αυξήσεις  σε  διόδια  κ.α..  Η  όποια ανάπτυξη  ακολουθήσει  θα  είναι  πάνω  στα  αποκαΐδια  της  αντεργατικής  αντιλαϊκής πολιτικής   και  θα  συνοδεύεται  με  ελάχιστες  θέσεις  εργασίας,  και  αυτές  με  όρους  που  δεν θα  ξεχωρίζουν  αν  είσαι  εργαζόμενος  ή  δούλος.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΤΩΡΑ να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.
Συνάδελφε,

Κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες πάνε να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας και της ανεργίας σε σένα. Γύρισε τους την πλάτη, πολέμα τους.
Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Ανέλαβε την ευθύνη σου απέναντι στον εαυτό σου και την οικογένεια σου συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία.

Παλεύουμε για:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Έκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του ΠΑΣΧΑ
  • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε. , και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  •  Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
  •  Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. 
  • Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  •  Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  •  Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου

Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την συγκέντρωση έξω από το παλιό ΙΚΑ και την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρόγραμμα κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ δημοσίου στα πλαίσια της 48ωρης πανδημοσιϋπαλληλικής απεργίας στις 19/20 Μάρτη.
Χτες Τετάρτη 19.3 οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 10π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και με σύνθημα «ΟΧΙ σε ΟΛΕΣ τις απολύσεις. Πάρε τη ζωή και την πάλη στα χέρια σου» πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στις γειτονιές της Ξάνθης.
Σήμερα, Πέμπτη 20.3 η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων ήταν στις 10π.μ. έξω από το παλιό ΙΚΑ, αναδεικνύοντας τα ζητήματα της υγείας, μπροστά και στην έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ.
Συνεχίζουμε με την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων για το ζήτημα της ανεργίας την Πέμπτη 27 Μάρτη στις 6:30΄μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Κλιμακώνουμε με την πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.
Ψηλά το κεφάλι! Να πιστέψουμε και να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας! Καμιά αναμονή!

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

15 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ

Χαιρετίζουμε τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ άνοιξε μια νέα προοπτική για την ανασύνταξη και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αποτελεί σημαντικό γεγονός για την ιστορία του εργατικού κινήματος.
Χάρη στο ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις που συσπειρώνει το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι απέκτησαν ένα γερό στήριγμα. Με την πρωτοπόρα δουλειά των δυνάμεων του, πραγματοποιήθηκαν θετικά βήματα στην οργάνωση και την ενότητα της εργατικής τάξη. Οργανώθηκαν αγώνες σε κλάδους και εργοστάσια. Συγκρούσθηκε κατά μέτωπο με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Οι αγώνες αυτοί παρεμπόδισαν προσωρινά, αλλού καθυστέρησαν αντιλαϊκά μέτρα, αλλού μετρίασαν την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων.
Η ίδρυση του ΠΑΜΕ έδωσε πνοή και ελπίδα στην εργατική τάξη, δύναμη, αποφασιστικότητα και προοπτική. Αποτέλεσε ισχυρό εμπόδιο στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που θέλει την εργατική τάξη υποταγμένη και συμβιβασμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
15 χρόνια μετά συνεχίζουμε αποφασιστικά, αταλάντευτα, ταξικά, δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την οργάνωση όλων των εργαζομένων στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανένταχτους συνδικαλιστές και αγωνιστές, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να γίνουν οι εργαζόμενοι κυρίαρχοι στον πλούτο που παράγουν.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ν. Ξάνθης  

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για την πανδημοσιοϋπαλληλικη απεργία Τετάρτη 12 Μάρτη

ΟΛΟΙ στη 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 12 Μάρτη όταν συζητιέται και ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών, ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ.
Συγκέντρωση ΠΑΜΕ Πλατεία Ελευθερίας, 10:30πμ.
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ με 48ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 19 και 20 Μάρτη.
Στο διάστημα 13 – 18 Μάρτη πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα.
Απαντάμε με αγώνα διαρκείας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, τις καταργήσεις οργανισμών και τις απολύσεις στο Δημόσιο ανοίγει τις πύλες της κολάσεως για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τριάντα έξι χιλιάδες (36.000) συνάδελφοι ΙΔΑΧ μαζί με τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και άλλους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή των 15.000 απολύσεων για το 2014.
Η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την παροχή ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών.
Δεν επιδιώκουν να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, και τα σχολεία, να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία - παιδεία για όλους όπως είναι η λαϊκή απαίτηση.
Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος (βλ. αξιολόγηση) συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά κυρίως με την αντιδραστική αναμόρφωση του αστικού κράτους ώστε αυτό να γίνει πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες.
Είναι ο βούρδουλας του αστικού κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης για να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου, την οσφυοκαμψία και την σιωπή στους δημόσιους υπαλλήλους.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί – στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιεί – οργανισμούς εκχωρώντας το σχεδιασμό, τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες αυτών των οργανισμών στο μεγάλο κεφάλαιο, απολύοντας εξειδικευμένο προσωπικό και ξεπουλώντας μέσω ΤΑΙΠΕΔ την περιουσία τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), που ενώ το καταργεί, διατηρεί τα διόδια και παραδίδει τα κέρδη (30 εκατ. ευρώ) στους παραχωρησιούχους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει μέτρο αντιλαϊκό που να μην έχει τη σφραγίδα της ΕΕ.
Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ είναι ανάγκη να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση.
Ενιαία πάλη και όλοι μαζί εργάτες, υπάλληλοι, αυταπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες ενάντια στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών κι εργασιακών μας δικαιωμάτων, για να εμποδίσουμε, να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση, για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα μας για μας και τα παιδιά μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.
Αυτό τον δρόμο, αυτή την προοπτική, αυτή την ενότητα υπηρετεί το ΠΑΜΕ, κι αυτό το περιεχόμενο, αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχουν οι αγώνες μας.
Στη βάση αυτή ανασύνταξη του κινήματος και χειραφέτηση από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σε Ομοσπονδίες, αλλά και από κρατικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς.
Αυτός είναι ο δρόμος του λαού! Άλλος δρόμος που να υπηρετεί τον λαό δεν υπάρχει.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Λέει ψέματα η κυβέρνηση όταν λέει ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις συντάξεις. Ίσα - ίσα το αντίθετο θα κάνει.

Είτε τα πουν μνημόνια, είτε αναδιαρθρώσεις, είτε αλλιώς, έρχονται νέα μέτρα!
Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στους μισθούς, νέα χαράτσια και φοροληστεία, νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τσακίζει κι άλλο τις συντάξεις, την ασφάλιση, τις παροχές υγείας, θα καταργεί ουσιαστικά το ΕΦΑΠΑΞ και άλλα.
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είτε βρίσκεται σε φάση κρίσης είτε σε φάση ανάπτυξης συντρίβει τα λαϊκά δικαιώματα. Η έξοδος από την κρίση που προβάλλει η κυβέρνηση αφορά την σωτηρία, την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και σε καμιά περίπτωση τα λαϊκά δικαιώματα.
Κανένας σωτήρας  από τα πάνω, καμιά κυβερνητική εναλλαγή, κανένα μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα, να δώσει διέξοδο σε όφελος του λαού από την κρίση.

Η βελτίωση της ζωής σου είναι στα χέρια σου!
Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση των οργανισμών. ΟΧΙ στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση.
  • Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, επαναφορά όλων των διαθέσιμων στις δουλειές τους. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα στους συναδέλφους που εργάζονται στο Δημόσιο σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία - πρόνοια για όλους.
  • Όχι στο νέο σχολείο ΑΕ, των χορηγών, της ημιμάθειας και της επιχειρηματικότητας.
  • Να εμποδίσουμε, να ακυρώσουμε στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια Υγεία, όχι στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας για όλους. Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας και διάθεσης φαρμάκου. Δωρεάν Φάρμακα για όλους. Να καταργηθούν οι συμμετοχές στα φάρμακα.
  • Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση τον αφανισμό των ταμείων, τη νέα ληστεία των συντάξεων και οικογενειών. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
Καλούμε κάθε ριζοσπάστη συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και μέτρα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε κλάδο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο. Χωρίς καμιά καθυστέρηση, με περιοδείες, ομιλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλα, όλοι να ενημερωθούν και όλοι να κατεβούν στους δρόμους.
Να νεκρώσει το Δημόσιο!
     Απευθύνουμε ξεχωριστό κάλεσμα για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία του Δημοσίου για την κλιμάκωση της πάλης, για απεργίες και αγώνες με διάρκεια που στο στόχαστρό τους θα έχουν την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΕΝΟΤΗΤΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ, ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
για έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου 8 Μάρτη

Πραγματοποιήθηκε στις 7μ.μ. η κοινή εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης (μέλος ΟΓΕ), του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ στα πλαίσια του αγωνιστικού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8ης Μάρτη). Στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης, στην κεντρική ομιλία, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης Βούλα Μαχαιρίδου απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα στις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νεολαίες και γενικότερα στον Εργαζόμενο Λαό για σύγκρουση με την Ε.Ε. και τις πολιτικές που υπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Τονίστηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και η θέση ανισοτιμίας στην οποία αναγκάζονται να βρίσκονται καθημερινά. Έχοντας φορτωμένες στις πλάτες τους και τα οικιακά βάρη πέρα από τα εργασιακά, η εκμετάλλευση και η καταπίεση της βαρβαρότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής , τα ανύπαρκτα βοηθήματα για τον τοκετό και τη φροντίδα των παιδιών που είναι μόνο μερικά παραδείγματα της καθημερινής κόλασης των γυναικών των εργατικών λαϊκών οικογενειών. 

Η λύση βρίσκεται στη συγκρότηση της μεγάλης κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, θα διεκδικήσει την αποδέσμευση από τα αντιλαϊκά δεσμά της ΕΕ και θα φέρει το λαό στην εξουσία , αφέντη του πλούτου που παράγει ο ίδιος με το μόχθο του.

Ακολούθησε θεατρικό με θέμα "Τι γιορτάζεις σήμερα μαμά"



Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Για της 8 Μάρτη

8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7 μμ ΣΤΟ ΚΑΠΗ του ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ 

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ & ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με αφορμή την επέτειο της 8ης του Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα στις εργαζόμενες, τις άνεργες γυναίκες, στις αγρότισσες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νέες, για νέους αγώνες.

Την 8η του Μάρτη τιμάμε τις εργάτριες στα εργοστάσια ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που τόλμησαν το 1857 να υψώσουν το ανάστημά τους, να αντισταθούν στις άνισες αμοιβές, στα άθλια ωράρια και συνθήκες δουλειάς, στην εκμετάλλευση και καταπίεση που βίωναν.

Ο αγώνας αυτός αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα. Γιατί στις σημερινές συνθήκες είναι μονόδρομος για τις γυναίκες να μπουν μαζικά στον αγώνα και να μη συμβιβαστούν με τη ζωή που τις προετοιμάζουν.

Καμία να μη συμφιλιωθεί με το πρόσταγμα του κεφαλαίου να προσαρμόσει τις ανάγκες της στα ελάχιστα, να δουλεύει ήλιο με ήλιο για ψίχουλα, ή χωρίς αυτά αν είναι κάτω των 30 χρονών, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς Κυριακάτικη αργία και ξεκούραση, να μην έχει δωρεάν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά της, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς, δωρεάν φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη για τα παιδιά της, την οικογένειά της, την ίδια. Να μην έχει δωρεάν δημόσια μαιευτήρια, επίδομα τοκετού, αυξημένες άδειες εγκυμοσύνης, τοκετού, μητρότητας, ανεξάρτητα αν είναι μισθωτή, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα ή άνεργη.

Είναι μονόδρομος σήμερα για όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ο αγώνας για αξιοπρεπή ζωή, η πάλη για τα δίκαια αιτήματα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Είναι μονόδρομος σήμερα να ενισχυθεί η εργατική–λαϊκή αλληλεγγύη, τη στιγμή μάλιστα που πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που ζουν χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, που δεν έχουν να βάλουν ψωμί στο τραπέζι τους.

Είναι μονόδρομος για τις γυναίκες της εργατιάς, της αγροτιάς, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες που βοηθούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις, για τις νέες να αντλήσουν δύναμη από την πείρα των αγώνων του παρελθόντος και να πρωτοστατήσουν στις σημερινές εξελίξεις. Να ενισχύσουν με τη δράση τους την Κοινωνική Συμμαχία, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, που αγκαλιάζει το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, εργάτες, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους και γυναίκες. Η Κοινωνική Συμμαχία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παλέψει για να ανατραπούν αντιλαϊκοί νόμοι, να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, για να σπάσουν τα δεσμά με την ΕΕ, να πάρει ο λαός τον πλούτο στα χέρια του και να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δοκιμάσαμε την ΕΕ της «ευημερίας» και γευόμαστε καθημερινά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια που μας προσφέρει θυσιάζοντας τη ζωή μας στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών, όπου χάριν της ισοτιμίας μας οδηγούν να δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Μπουχτίσαμε από τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων που έπλεκαν και πλέκουν τα εγκώμια της ΕΕ, εφαρμόζοντας γράμμα κατά γράμμα τις οδηγίες της, αλλά και όσων προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο φιλολαϊκή. Ζήσαμε τους εκάστοτε Περιφερειάρχες και Δημάρχους που πρώτοι αυτοί υλοποίησαν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ για την ημιαπασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών. Γυρίζουμε τις πλάτες μας σε όλους αυτούς που με τις πολιτικές τους έφεραν τις γυναίκες και τους νέους στην πρώτη θέση της ανεργίας, στην πρώτη θέση της εφήμερης δουλειάς χωρίς δικαιώματα, καθιστώντας τους το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους στα 5μηνα

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΡΤΗ 20:00΄στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των ανέργων, των εργαζόμενων στα 5μηνα, τα voucher

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΡΤΗ 19:00΄στην πλατεία Ελευθερίας
συγκέντρωση για μέτρα προστασίας των ανέργων


Συναδέλφισσα, συνάδελφε στα 5μηνα

Έλα να διεκδικήσουμε:


1.Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Υπάρχουν και σήμερα απλήρωτοι σε διάφορες υπηρεσίες. Να υπάρχουν αποκλειστικές σταθερές ημερομηνίες πληρωμής, όπως σε όλους τους εργαζόμενους, έτσι και στα 5μηνα.
2.Να υπάρχει ασφάλιση από την πρώτη μέρα απασχόλησης. Να υπάρχει αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης γιατί δημιουργούνται προβλήματα όπως π.χ. μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ.
3. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος. Να υπάρξει εγκύκλιος αντίστοιχη με προηγούμενη του ΙΚΑ στο τι σημαίνει μέτρα (είδη ατομικής προστασίας, γάλα, μειωμένο ωράριο κλπ.). Να απαγορευτεί η απασχόληση στην αποκομιδή λόγω υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών.
4.Να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της άδειας των εργαζομένων. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας.
5. Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες για τους εργαζόμενους στα 5μηνα.
6.Δωρεάν μετακίνηση με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ.
7.Να απαγορευτεί το φαινόμενο της ενοικίασης ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που προσλήφθηκαν.
8. Να γίνεται υπολογισμός της ηλικίας των 25 με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988.
9.Να γίνει αποκατάσταση του μισθού αυτών που πληρώθηκαν σαν ημερομίσθιοι και όχι σαν μισθωτοί.
10. Να υπάρχει επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη του 5μηνου

Με τα 5μηνα οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι κι όχι ως εργαζόμενοι, με ένα ιδιότυπο πλαίσιο "ειδικού σκοπού", που συγκυβέρνηση και ΕΕ έχουν θεσπίσει. Με το πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αφαίρεση από τους εργαζόμενους αυτούς βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, ασθένεια από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να έχουν δικαίωμα στην απεργία.

Τα προγράμματα αυτά, που αποτελούν οδηγία της ΕΕ και έχουν ήδη εφαρμοστεί στις χώρες της, ανακυκλώνουν την ανεργία και προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές χιλιάδες από τους εργαζόμενους αυτούς χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να καλύπτουν κενά στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αρκετές από τις οποίες δημιουργήθηκαν και με τις διαθεσιμότητες (εκπαίδευση, ασφαλιστικά ταμεία, φύλαξη σχολείων κ.ά.).

Θεωρούμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αυτούς σαν δεύτερης κατηγορίας, κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα, που κέρδισε με αίμα και αγώνες η εργατική τάξη.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός του αγώνα και της διεκδίκησης.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ